7 maart 2016

Tanden bleken

Tanden bleken

Tanden bleken, verantwoord of niet?

Op een gegeven moment kunnen er verkleuringen in het glazuur van uw tanden optreden. Is tanden bleken nu goed of slecht voor het glazuur?

Tegenwoordig zijn er diverse produkten en methoden om uw tanden witter te maken, maar het beste resultaat is toch te verwachten van het thuis uw tanden bleken met een door de tandarts gemaakte mal en verse gel.

Powerbleaching

Met Powerbleaching zijn uw tanden stralend wit in 60 minuten. Dit gebeurt met een waterstofperoxide houdende gel die verwarmd wordt of middels een halogeen lamp of laser belicht wordt. Het resultaat is er heel snel, de gevoeligheid aan tanden en kiezen ook en ook het resultaat blijft niet lang. Na 1,5 jaar is 74% helaas weer terug op zijn oude kleur.

Tanden bleken met waterstofperoxide

Beter is het om waterstofperoxide in lagere concentraties gedurende langere tijd op de tanden aan te brengen. Het dringt dieper in de tanden door, het resultaat langer blijvend en zijn er veel minder gevoeligheidsklachten. Bij deze vorm van bleken wordt een afdruk van de tanden gemaakt en de technieker maakt een goed passende mal over de tanden van een dun zacht plastic. In deze mal kunt u gedurende een aantal uren een bleekgel aanbrengen. Meestal is een week elke nacht bleken voldoende. Daarna krijgt u een fluorideapplicatie om het glazuur weer sterker te maken. Bij deze veel vriendelijker methode heeft na 3 jaar 62% nog steeds de nieuwe kleur en na 7 jaar nog 35%. Dit gebeurt gewoon bij de tandarts en u kunt thuis bleken.

Withening tandpasta

De Whitening tandpasta’s hebben weinig effect op de kleur van de tanden, het effect berust op een polijstende werking (silica) en het tegengaan van hechting van aanslag op de tand door oppervlaktespanning verlagende stoffen. En tenslotte geven ze een neerslag van stoffen die de tand lichter doen lijken (titaniumdioxide).

Tanden bleken met bleekstrips

Paint on gel en bleekstrips bevatten waterstofperoxide veelal in de vorm van carbamide peroxide. Zij hebben een matig effect, simpelweg omdat ze te kort de tijd krijgen om op de tanden in te werken.

Let op! Zijn er lekkende vullingen, blootliggende tandhalzen, kronen of veel witte vullingen dan kan dit het witter maken van uw tanden door bleekgel in de weg staan. Voor een acceptabel resultaat bent u zeker in deze gevallen het beste af door het bleken over te laten aan de tandarts.